drustvene mreze

Kako odabrati društvenu mrežu za vašu malu tvrtku?

Društvene mreže dokazale su se kao jedan od najboljih alata dostupnih za digitalni marketing. Od besplatnih računa do plaćenog oglašavanja, društvene mreže su savršen način za povećanje vidljivosti vaše tvrtke i izgradnju mreže odanih pratitelja.

No, izbor je s godinama postao prilično širok i često se teško odlučiti kojem području dati prioritet. Na kraju, vodite malu tvrtku i velika je vjerojatnost da nemate ni novca ni vremena za stvaranje sadržaja i nadgledanje pet – šest različitih računa, a kad su društvene mreže u pitanju, bolje je ne biti prisutan na njima nego taj zadatak obavljati polovično, što bi svakako bio slučaj kada bi ste svoje ograničene resurse raspršili na nekoliko društvenih mreža.

Srećom, uvijek možete biti prisutni na jednoj ili dvije i na njima postići optimalan doseg koji te društvene mreže omogućuju. Donosimo vam pregled pet vodećih društvenih mreža i optimalna tržišta za svaku od njih. S tim informacijama, lakše će te se odlučiti preko koje platforme ćete dohvatiti svoju ciljanu publiku kroz digitalni marketing i usmjeriti ćete resurse tamo gdje će vam se vratiti najviše.

Možda će vas zanimati:

Facebook


Iako najstarija društvena mreža na ovoj listi, još uvijek je u širokoj upotrebi. Facebook je platforma s velikim dosegom i korisnicima diljem svijeta. Poslovni korisnici mogu odabrati različite opcije korištenja, uključujući profesionalne stranice, plaćeno promoviranje objava, nativno oglašavanje i plaćeno generiranje web prometa. Doseg na Facebooku je tako velik da neke male tvrtke grade cijelu svoju digitalnu strategiju baziranu samo na Facebooku, ne posjeduju čak niti Internet stranicu. Iako nikako ne preporučujemo takav pristup to je svakako dokaz o veličini i snazi Facebook publike.

Ako se vaši klijenti nalaze u nekoj od ovih grupa, Facebook je obavezan izbor:

  • Stariji (55+): Ova se demografska skupina u zadnje vrijeme značajno povećala i predviđam da će se nastaviti povećavati u narednom periodu jer je to publika koja je prije deset godina kada je Facebook stigao na tržište imala 45+ godina i tehnologija im nije strani pojam. I da, rado provode vrijeme na Facebooku razgledavajući i dijeleći slike i videa svojih unuka i obitelji.
  • Strana tržišta: Za razliku od ostalih popularnih društvenih mreža, Facebook se koristi gotovo u svakom kutku svijeta. Posebno je rasprostranjen na području država Srednjeg Istoka i čitave Europe dok u Aziji i nije tako uobičajen.
  • Tržišta malih niša: Facebook je dom brojnim Grupama u kojima se okupljaju ljudi jedinstvenih interesa. Ako vaša tvrtka posluje na tržištu male niše, vrlo je vjerojatno da na Facebook-u postoji grupa koja okuplja vašu ciljnu publiku.

Naša najveća slabost leži u odustajanju. Najsigurniji način uspjeha je uvijek pokušati još jednom.

Instagram

Instagram je druga po popularnosti društvena mreža, odmah iza Facebook-a. Ima relativno veliku publiku i postoji nekoliko godina. Prilično je teško pronaći stariju populaciju na ovoj društvenoj mreži, većina publike su milenialsi i tinejdžeri ali međunarodna publika je slična publici na Facebook-u.

Ono što Instagram razlikuje od ostalih društvenih mreža je sadržaj koji se sastoji isključivo od slika i videa. Da bi ste uspješno upravljali Instagramom morate producirati visoko kvalitetne slike i video sadržaj. Takav je zadatak prilično težak za male tvrtke, ali, napravite li to na profesionalnoj razini, svakako će vam se isplatiti.

Instagram također nudi opcije plaćenog oglašavanja.

Instagram je krucijalan za sljedeće skupine:

  • Milenialsi: Uvjerljivo najveći udio publike na Instagramu otpada na milenialse, populaciju mlađu od 25 godina. Ako su vam oni ciljna skupina, Instagram je obavezan.
  • Žene: Statistički gledano, žene su značajno aktivnije i prisutnije na Instagramu nego muškarci. Ako je vaš proizvod namijenjen ženskoj populaciji, svakako uložite raspoložive resurse u Instagram, to je savršena platforma za vas.

Snapchat

društvene mreže

Iako je jedna od novijih društvenih mreža, u kratko vrijeme je pokorio svijet i već nekoliko godina nalazi se u samom vrhu po broju aktivnih korisnika. Danas su milijuni korisnika aktivni na Snapchatu nekoliko puta dnevno i zbog toga, marketinške aktivnosti na Snapchatu moraju osigurati sadržaj vrlo često. Kvaliteta sadržaja je manje važna, važnije je isporučiti „priču“ slika i videa na dnevnoj bazi. Već sljedeći dan sadržaj je istekao i morate krenuti ponovo od početka. Ako vam to zvuči komplicirano, niste jedini. Rijetke su tvrtke koje koriste Snapchat, pogotovo male tvrtke. Potrebni su veliki napori kako bi se konstantno isporučivali sadržaj i ažuriranja, a bez toga nema ni uspjeha na ovoj platformi.

Snapchat preporučam samo za jednu glavnu ciljnu grupu:

  • Tinejdžeri: Druge skupine nisu se zakačile na ovu društvenu mrežu, barem ne za sad. Trenutno se platforma sastoji pretežito od publike mlađe od 21 godine. Pa ako je to vaše tržište, primite se posla! U protivnom, Snapchat troši previše vremena kako bi ga koristili kao dodatni kanal promocije.

LinkedIn

Linkedin je odličan način za povezivanje s drugim tvrtkama i profesionalcima jer je najorjentiraniji biznisu od svi popularnih društvenih mreža. Linkedin je jedna od najstarijih platformi koja se oslanja uglavnom na tekstualni sadržaj, članke i komentare, a ne baš toliko na medijski sadržaj.

Linkedin je prikladno mjesto za stvaranje mreža poslovnih poznanstava i pronalaženje radnika ali nije optimalna za provođenje velikih i ogromnih marketinških kampanja.
Izdvojio bih jedan segment tržišta za koji je Linkedin savršen, a to je B2B i male tvrtke koje posluju u toj niši trebale bi ga koristiti.

Ako ciljate jednu od ovo dvije grupe u nastavku, Linkedin je najbolji izbor:

  • Tvrtke: Ako je vaša usluga B2B, Linkedin je odlično mjesto da je promovirate. Za razliku od drugih oblika društvenih mreža, njegova je primarna funkcija stvaranje poslovnih veza i s toga su tvrtke koje se nalaze tamo u potrazi za suradnjama i uslugama drugih tvrtki.
  • Visoko profilni pojedinci/ke: Neke tvrtke posluju direktno s visoko profilnim pojedincima/kama. Ako i vi spadate u tu grupu, profil na Linkedinu je neophodan. Dobro uređenim profilom poručujete da ste ozbiljni, profesionalni i sposobni raditi s najboljima od najboljih.

Twitter

Twitter je dobra platforma za provođenje marketinških aktivnosti usmjerenih mlađoj publici. Na Twitteru imate priliku stvoriti viralni sadržaj pošto re-tvitovi i stringovi pomažu kako bi objavljeni sadržaj došao do milijuna ljudi. U Hrvatskoj nije toliko zastupljen kao na Zapadu, ali je svakako koristan tvrtkama koje ciljaju određene ciljne skupine.

Sa svojim snažnim sharing potencijalom, Twitter pruža mogućnost širenja vidljivosti vašeg sadržaja. Ima i jedna kvaka, na raspolaganju vam je ograničen broj riječi. Svoju poruku morate prenijeti koristeći tek nekoliko znakova i kako bi vaša publika dobila jasnu informaciju, morat ćete razviti ozbiljne uredničke vještine.

Ako planirate koristiti Twitter, preporučio bih vam da koristite online alate za skraćivanje URL-ova, poput Bitly-ja, koji će vam pomoći da uključite URL-ove u svoj tvit a da ne iskoristite sve raspoložive znakove.

Twitter je prikladan za sljedeće skupine:

  • Tinejdžeri: Jednako kao Instagram i Snapchat, Twitter je popularan među mladima. Postoji velika mogućnost da će vaš sadržaj postati viralan preko re-tvitova među ovom demografskom skupinom ako je zabavan, interaktivan ili provokativan.
  • Milenialsi: Skupina nešto starija od tinejdžera, tek su završili fakultet ili su u ranim profesionalnim fazama, također je dostupna na Twitteru. Kao tinejdžeri kad se Twitter pojavio, prihvatili su trend, i danas ga još uvijek aktivno koriste.

Sve u svemu, društvene mreže su odlična strategija digitalnog marketinga pod uvjetom da ispravno definirate koje platforme koristiti. Ne pokušavajte integrirati u svoju strategiju sve raspoložive društvene mreže, umjesto toga, istražite i dobro promislite koja od njih je najbolja za specifične potrebe vaše male tvrtke, jer, ne zaboravite, najskuplji digitalni marketing je onaj koji cilja pogrešnu publiku.