google oglasi

Google Search se mijenja. Kako će promjena utjecati na vašu stranicu?

Internet ne miruje. Načini na koje ga koristimo, tehnologije preko kojih mu pristupamo i aplikacije koje nam pomažu pri obavljanju zadataka neprestano se razvijaju. Kako bi zadržao korak s promjenama Google konstantno radi na inovacijama i upravo je objavio koja je nova faza razvoja. Objasnit ću vam što namjerava mijenjati i kako će to utjecati na način na koji upravljate svojom stranicom.

Možda će vas zanimati:

Rezultati fokusirani na namjeru osobe koja pretražuje

Početak pretrage nečeg na internetu je vrlo često kao početak putovanja. Možda tražimo informacije o automobilu koji želimo kupiti i potrošiti ćemo nekoliko tjedana u traženju informacija i istraživanju raznih marki i modela, čitajući osvrte i cijene da bi na kraju potražili najboljeg trgovca kod kojeg bi ga kupili. Sličan put prolazimo i kada želimo naučiti kako se nešto radi, kada tražimo mjesto na koje bi mogli otići sa svojim klincima ili jednostavno istražujemo nešto što nas zanima.

Kada započinjete takav put, sve pretrage koje poduzimate imaju zajedničku svrhu – postoji cilj neke vrste. Google sada planira prepoznati vašu krajnju namjeru kako bi rezultati pretraga koje vam pokazuje pomogli kako bi ste što prije pronašli traženo. Kako bi to postigao, Google algoritam će pamtiti vaše prethodne pretrage, razumjet će u kojoj ste fazi procesa i predvidjeti koje informacije bi trebali sljedeće saznati. Tako će vam ponekad prikazati i sadržaj koji vam nikad ne bi ni pao na pamet, a pruža vam informacije koje će značajno skratiti vrijeme potrebno za kompletiranje radnje. Također, možda će vam pokazati sadržaj koji tražite direktno u pretrazi, eliminirajući potrebu da uopće posjetite druge stranice.

Šta to znači za vlasnike Internet stranica? Prvo, od vaše će se stranice očekivati da zadovolji želje posjetitelja u različitim fazama pretraživanja kako bi bila relevantna tokom cijelog procesa pretraživanja. To također znači da će rezultati pretrage biti u znatno većoj mjeri formirani prema osobi koja pretražuje. Stranice koje su postigle visok položaj u pretrazi za pojedinu ključnu riječ po trenutnom načinu pretrage u budućnosti neće za svaku pretragu te ključne riječi ostvarivati takav rezultat, čak i kad su pretrage potpuno identičnih pojmova u pitanju. Kriteriji za rangiranje stranice uzimat će u obzir potrebe korisnika kao puno važniji faktor nego ključne riječi.

AI pretraga

Umjetna inteligencija već pomaže Google-u pri pretrazi i jedna od njenih glavnih značajki je mogućnost razumijevanja konteksta Internet stranice i temeljnih pojmova o kojima je pisano. Iz tog razloga, Google se u pretrazi više ne oslanja na položaj ključnih riječi već analizira ključne riječi tražeći njima povezane pojmove kako bi razumio osnovnu svrhu stranice i njenu povezanost s trenutnom pretragom. Takvim načinom uspijeva osigurati najbolje rezultate i kad oni ne sadržavaju ključne riječi koje je osoba koja pretražuje koristila ili čak kad se pretraživane ključne riječi niti ne nalaze na vašoj Internet stranici.

Kako će to utjecati na vlasnike Internet stranica? Za početak, bliži se kraju razdoblje intezivne optimizacije ključnih riječi. Umjesto toga, morat ćete osigurati da vaše stranice pružaju kontekstualne detalje koji će pomoći Google algoritmima da točno prepoznaju temu vašeg sadržaja.

Važno je razumjeti kompleksnost umjetne inteligencije. Do nedavno je mogućnost prepoznavanja konteksta značila da kad, na primjer, korisnik pita Google: „Kako se učlaniti u HNS?“, Google prepoznaje razliku između političke stranke HNS i nogometnog saveza HNS. Nakon uvođenja promjena, ulazit će dublje u sadržaj stranice i moći će prosuđivati o tome koji članak nudi najbolji odgovor. Ovakva promjena dodatno naglašava politiku Google-a koja tjera vlasnike stranica da objavljuju kvalitetniji sadržaj.

Unaprjeđenje Knowledge Graph-a

Google Knowledge Graph je sistem koji razumije činjenične veze među ljudima, mjestima i stvarima. Svrha mu je pomaganje Google-u kako bi osigurao još relevantnije informacije i nerijetko se pojavljuje u uokvirenom četverokutu na vrhu rezultata pretrage, iznad linkova na druge stranice. Knowledge Graph se obično pojavljuje kada postavljate pitanje, na primjer, „Što je seo?“

Google cilja u budućnosti razviti Knowledge Graph dodavanjem nečeg što se zove Topic Layer. Dodavanje Topic Layer-a podići će kvalitetu rezultata jer će uzimati u obzir kako se veze u Knowledge Graph-u razvijaju tokom vremena i način na koji znanje o temi koje osoba stiče tokom istraživanja mijenja njene potrebe.

Google Topc Layer može analizirati i podijeliti u potkategorije sav sadržaj o određenoj temi objavljen na internetu. Nakon toga može identificirati najbitniji sadržaj svake potkategorije kako bi ga prikazao korisniku. Taj se proces odvija tako što alat otkriva najkvalitetnije objave i traži u njima obrasce koji opisuju u kakvim su međusobnim vezama.

Spomenute promjene vlasnicima Internet stranica šalju jasnu poruku – morate ostati relevantni, morate nastaviti objavljivati sadržaj koji pokazuje vaše dubinsko razumijevanje problematike. Dodatno, morate razumjeti u kakvom su odnosu informacije koje nudite na stranici sa osobama koje ih pretražuju, odnosno za šta im je potrebna takva informacija?

Activity i Collections Tab

Dvije nove opcije koje ćete primijetiti u Google-u su Activity i Collections Tab. Activity Tab iznimno je koristan onima koji istražuju određenu temu i svrha mu je pronaći stranice koje ste već posjetili tokom određene pretrage, a prikazivat će se samo tada kada Google zaključi da će dati dodanu vrijednost vašoj aktivnosti.

Collections Tab omogućava prikupljanje prijašnjih pretraga u kategorizirane skupine, kako bi ste kasnije mogli nastaviti pretragu. Oba Tab-a će vam također, na temelju prijašnjih aktivnosti, ponudit i neke nove prijedloge koje bi mogli uzeti u obzir.

Vizualna pretraga

Zar ne bi bilo odlično kada bi ste mogli pronaći proizvod koji želite prema fotografiji? Ili neke proizvode koji su slični proizvodu na fotografiji? Takve su pretrage stigle na mobilne uređaje pojavom Lens aplikacije. Aplikacija korištenjem umjetne inteligencije skenira slike i tekst na njima te na internetu pronalazi povezane fotografije i videa. Google istovremeno ažurira svoj alat za pretragu slika na PC-ijevima i laptopima kako bi mogao pružiti više informacija o slikama koje prikaže.

I ova novost utjecat će na način na koji upravljate svojom stranicom jer kako ljudi budu sve više koristili ovakve načine pretrage, tako će te vi morati sve više voditi računa o tome da slike koje koristite budu u vezi sa sadržajem. Morat ćete se pobrinuti da svaka slika ima točan opis i alt-tag.

Zaključak

Kao što vidite, koristeći se umjetnom inteligencijom kako bi bolje razumio ponašanje i potrebe svojih korisnika te im pružio točno ono što im je potrebno čak i bez slanja na druge stranice ako je moguće, Google svoj alat za pretragu prilično brzo razvija.

Ključ uspjeha vlasnicima stranica je u stvaranju vrlo kvalitetnog, detaljnog sadržaja. To je sadržaj koji nadilazi ključne riječi i koristi vokabular preko kojeg se nedvojbeno identificira tema i predmet koji stranica obrađuje. Tak kad to zadovoljite omogućit će te da Google, nakon uvođenja promjene, vašu stranicu ocijeni bitnom za pretragu korisnika.